• Khadijah Khalid

Perkembangan Komunikasi Bayi: Daripada Menangis Kepada Perbualan

Updated: Nov 14, 2020Isi Kandungan

  1. Kenapa kemahiran komunikasi bayi itu penting?

  2. Bagaimana cara bayi saya berkomunikasi?

  3. Soalan lazim berkaitan perkembangan bahasa dan pertuturan

  4. Petua untuk menggalakkan perkembangan bahasa dan pertuturan


Kenapa kemahiran komunikasi bayi itu penting?

Kemahiran komunikasi bayi penting kerana apa yang bayi belajar dari lahir hingga satu tahun akan menentukan kejayaan dari segi perkembangan membaca, menulis dan kemahiran sosial mereka. Ibu bapa boleh mula untuk menggalakkan bayi berkomunikasi sejak saat mereka dilahirkan di dunia.


Jangan menganggap bayi yang masih belum boleh bercakap tidak boleh berkomunikasi dengan anda.

Bagaimana cara bayi saya berkomunikasi?

Bayi berkomunikasi melalui tangisan, jeritan, membuat bunyi 'coos', ekspresi wajah, dan bahasa tubuh mereka sebelum mereka mengeluarkan perkataan pertama. Sejak lahir, bayi sudah mula mempunyai dua set kemahiran komunikasi iaitu kemahiran reseptif dan kemahiran ekspresif.


Kemahiran reseptif adalah keupayaan untuk menerima dan memahami mesej dari orang lain. Bayi menunjukkan kemahiran ini dengan memalingkan kepala mereka ke arah suara anda dan memberi respon kepada arahan mudah.


Kemahiran ekspresif adalah keupayaan untuk menyampaikan mesej kepada orang lain melalui bunyi, ucapan, tanda, atau tulisan. Menangis, membebel 'babbles', dan menggunakan bahasa badan adalah contoh kemahiran ekspresif awal bayi anda.
Soalan lazim berkaitan perkembangan bahasa dan pertuturan


  • Bagaimanakah saya boleh menggalakkan perkembangan komunikasi bayi saya?

Anda boleh menggalakkan perkembangan komunikasi bayi anda dengan tersenyum, bercakap, bermain dan membaca dengan mereka. Aktiviti tersebut akan membantu mereka mengembangkan kemahiran komunikasi yang diperlukan untuk membina atau menjalinkan hubungan yang bermakna dan berjaya di sekolah.


  • Adakah bayi saya berada di landasan dan mengikut carta perkembangan komunikasi?

Walaupun setiap kanak-kanak berkembang pada tahap mereka sendiri, anda boleh menggunakan carta komunikasi atau perkembangan bahasa dan pertuturan sebagai panduan.