top of page

Perkara-Perkara Penting yang Anda Perlu Tahu Tentang Anak yang Lewat Bercakap

Kemaskini: 1 Jan 2022Fenomena melihat 'kanak-kanak tidak bercakap' pada masa kini menjadi perkara biasa berbanding sebelum ini. Kemajuan teknologi merupakan salah satu penyebab fenomena tersebut berlaku kerana teknologi kini mengurangkan interaksi nyata antara manusia.


Kebanyakan ibu bapa menjadi gelabah apabila anak tidak boleh bercakap, membuat ayat atau berinteraksi dan berbual seperti kanak-kanak sebaya dengan mereka terutama apabila tiba masanya untuk mereka memasuki tadika atau sekolah rendah.


Sesetengah daripada mereka percaya stigma bahawa kanak-kanak boleh bercakap serta merta sama seperti rakan sebaya apabila mereka meningkat usia. Bagaimana anda pasti tentang itu? Ya, semua kanak-kanak akan melalui proses perkembangan bahasa dan pertuturan yang sama tetapi sukar untuk anda ketahui sama ada anak anda akan sampai ke setiap peringkat perkembangan. Dalam hal ini, lebih baik untuk anda mengambil tindakan daripada menunggu jika anda lihat anak anda tidak mempunyai perkembangan.Isi Kandungan

  1. Apa yang Menyebabkan Anak Lewat Bercakap?

  2. Bagaimana untuk Memantau Perkembangan Bahasa dan Pertuturan Anak Saya?

  3. Bilakah Ibu Bapa perlu Bimbang?

  4. Apa yang Berlaku Dalam Sesi Terapi Pertuturan-Bahasa?

  5. Siapakah 'Terapis Pertuturan-Bahasa'?Tidak semua kanak-kanak yang lewat bertutur atau bercakap mempunyai sebab dan isu yang sama. Sesetengah kanak-kanak sangat aktif dan ada yang lebih pasif. Terdapat juga kanak-kanak yang boleh menyebut beberapa perkataan dan tiba-tiba perkataan-perkataan tersebut hilang.


Kelewatan bercakap mempunyai empat faktor penyumbang:

  1. Struktur cth. masalah pendengaran, sumbing dan otot yang lemah.