• Leong Mei Hong

Manfaat Bersenam Terhadap Epilepsi

Updated: Dec 13, 2020

Epilepsi adalah gangguan neurologi dalam sistem saraf pusat di mana aktiviti otak menjadi tidak normal dan boleh berlaku dalam pelbagai bentuk.


Gejala sawan berbeza untuk setiap individu. Contohnya, sesetengah individu dengan epilepsi hanya merenung selama beberapa saat semasa sawan berlaku, sementara yang lain kerap menggerakkan lengan atau kaki mereka.


Mengalami sawan sekali tidak bermakna anda mempunyai epilepsi.

Untuk didiagnos epilepsi, individu berkenaan perlulah sekurang-kurangnya mengalami dua kali sawan.

Kanak-kanak bermain

Kebaikan Bersenam Terhadap Epilepsi


Secara amnya, senaman boleh membantu semua individu menjadi lebih sihat dan cergas tidak kira anda mempunyai epilepsi atau tidak.


Antara kebaikan bersenam adalah:


  • Meningkatkan kekuatan otot

  • Menguatkan tulang

  • Meningkatkan selera makan dan kualiti tidur

  • Mengurangkan komplikasi kesihatan seperti obesiti yang disebabkan oleh gaya hidup tidak aktif

  • Membantu dalam menangani tekanan, kebimbangan dan kemurungan

Bersenam boleh mengurangkan tekanan. Hal ini sangat penting kerana tekanan merupakan salah satu pencetus biasa kepada sawan. Jadi senaman dapat membantu mengurangkan sawan dalam sesetengah individu.


Individu dengan epilepsi mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mendapat masalah mental seperti kemurungan dan kegelisahan (anxiety). Amalan gaya hidup yang aktif dan pengambilan diet yang seimbang dapat membantu kesihatan seseorang secara menyeluruh.


Kebanyakan individu dengan epilepsi kurang bersenam kerana berasa letih selepas sawan atau disebabkan oleh kesan sampingan ubat epilepsi. Walau bagaimanapun, senaman yang ringan sebenarnya dapat meningkatkan tahap tenaga.

Sesetengah individu dengan epilepsi mungkin risau untuk melakukan senaman kerana takut mereka akan mencederakan diri sendiri semasa sawan. Sawan boleh berlaku semasa bersenam tetapi kesan positif dari bersenam mungkin dapat membantu mengurangkan sawan untuk sesetengah individu.


Oleh sebab itu, latihan senaman harus dirancang terlebih dahulu. Contohnya, anda mungkin boleh memulakan sesi senaman untuk jangka masa yang pendek dan melakukan aktiviti yang tidak terlalu mencabar.


Selain itu, individu dengan epilepsi dinasihatkan melakukan aktiviti di tempat yang selamat dan memberitahu orang di sekeliling cara untuk membantu mereka sekiranya sawan berlaku.


Untuk melakukan aktiviti bersukan seperti berbasikal, bola sepak atau hoki, memakai alat pelindung sukan adalah disarankan untuk mengurangkan risiko mendapat kecederaan.