Terapi Pemulihan Carakerja - Apa, Kenapa, Bila, Mana dan Bagaimana?

Apa?


Kerap kali kita mendengar terma "OT" atau Occupational Therapy disebut oleh kalangan Pakar Kesihatan atau orang ramai tetapi apa sebenarnya "OT" dan apa yang boleh Terapi Pemulihan Carakerja lakukan untuk membantu kanak-kanak?


OT atau Terapi Pemulihan Carakerja boleh membantu kanak-kanak yang mempunyai masalah melakukan aktiviti harian yang menyukarkan proses kehidupan mereka.


Terapi ini merangkumi pelbagai senaman dan akitiviti yang dilakar dan direka untuk memperbaiki masalah sensori, kemahiran motor, kesedaran tubuh, masalah keseimbangan dan koordinasi yang boleh menjadi halangan untuk kanak-kanak membesar dengan potensi yang sepenuhnya.


#occupationaltherapyKenapa?


Terapi Pemulihan Carakerja penting untuk menolong dan memperbaiki proses pembelajaran dan tumbesaran mereka. Seorang kanak yang mempunyai kemusykilan dalam menulis memerlukan intervensi seorang OT untuk mengenal pasti puncanya dan OT akan membuat terapi untuk menangani masalah ini.


Selain itu, apabila seorang kanak mempunyai masalah mengawal emosi, intervensi OT penting untuk mengajar kanak cara-cara mengawal perasaan untuk pelbagai keadaan. Intervensi juga penting untuk masalah pemprosesan sensori dan masalah perkembangan yang lain.


#masalahsensori #masalahmenulis


Bila?


Semakin awal kanak-kanak bermula terapi, semakin baik dan cepat perkembangan kanak-kanak ke hala yang positif dan efektif. Dari kecil lagi, kanak-kanak belajar melalui sistem sensori yang seadanya.


Oleh itu, keupayaan untuk membuat tugasan mudah dari kecil dapat membina keyakinan dalam diri kanak-kanak. Kanak-kanak yang dilengkapi sistem sensori yang stabil akan memantapkan lagi proses pembesaran dan perkembangan diri.Mana?


Ibu bapa boleh berjumpa dengan Terapis Pemulihan Carakerja di kebanyakkan hospital, organisasi kerajaan dan pusat terapi swasta di Malaysia.


Penglibatan kanak-kanak dalam terapi dari usia yang muda serta di lokasi yang sesuai juga memainkan peranan yang penting dalam proses ini. Ibu bapa mesti melibatkan diri dan memastikan terapi yang diterima anak-anak kondusif, selamat dan mempunyai kemajuan yang setimpal.