• Khadijah Khalid

Kelahiran Pra-matang: Apakah Signifikasinya Terhadap Perkembangan Bahasa dan Pertuturan

Updated: Nov 15, 2020

Adakah bayi anda dilahirkan sebelum waktunya?

Adakah anda tahu kelahiran pra-matang boleh mempengaruhi perkembangan bahasa dan pertuturan? Mari kita sama-sama meneliti kajian atau penyelidikan untuk mengetahui lebih lanjut tentang perkara tersebut.


Bayi yang dilahirkan sebelum waktunya (kurang daripada 37 minggu) atau dengan berat kelahiran yang rendah (kurang daripada 2,500 gram) berisiko lebih tinggi mengalami kesukaran bahasa dan pertuturan apabila mereka mencecah usia kanak-kanak. Ada penyelidikan menunjukkan bahawa kesukaran bahasa dan pertuturan akan terus berlanjutan hingga ke usia sekolah.Komponen atau bahagian bahasa dan pertuturan yang terjejas adalah:

  • Memahami ayat dan soalan

  • Mengekspresikan diri (menggunakan bahasa untuk bercerita, menyatakan pendapat)

  • Membaca dan mengeja

  • Penghasilan bunyi (kesukaran membuat bunyi tertentu)

  • Struktur tatabahasa dan ayat


Bayi pramatang juga berisiko mengalami kelewatan dalam kemahiran motor, integrasi antara refleks primitif dan perkembangan kognitif (semua kemahiran yang disenaraikan: kemahiran motor, integrasi antara refleks primitif dan perkembangan kognitif dapat mempengaruhi perkembangan bahasa).


Risiko kesukaran dalam perkembangan bahasa dan pertuturan meningkat dengan ketara untuk jangka waktu kelahiran yang sangat awal (bayi dilahirkan kurang daripada 33 minggu sejak kehamilan ibu) atau untuk bayi dengan berat kelahiran yang sangat rendah (kurang 1,500 gram).

Walaupun terdapat risiko yang meningkat, banyak bayi pra-matang yang berjaya mengejar tahap kemahiran seperti rakan sebaya pada tahun awal persekolahan. Walau bagaimanapun, tidak ada ramalan yang boleh dipercayai yang dapat menentukan kanak-kanak yang dilahirkan pra-matang dengan kesulitan bahasa yang mana yang dapat mengatasi rakan sebaya mereka secara semulajadi dan yang akan terus mengalami kesulitan bahasa yang berterusan pada tahun-tahun awal persekolahan mereka. Atas sebab ini, ibu bapa bayi pra-matang digalakkan untuk melibatkan Terapis Pertuturan-Bahasa untuk memantau perkembangan anak mereka secara berkala untuk memastikan bahawa mereka berada di landasan yang betul dan terlibat dalam strategi intervensi awal.


Bilakah bayi pra-matang akan belajar bercakap?

Belajar bercakap merupakan kemahiran kompleks yang dipengaruhi oleh banyak faktor. Malah bayi yang dilahirkan cukup bulan juga bercakap pada usia yang berbeza. Secara amnya, ibu bapa boleh menjangkakan bayi pra-matang mereka untuk belajar bercakap mengikut panduan perkembangan normal bagi usia mereka yang diperbetulkan (corrected or adjusted age), atau usia mereka jika dilahirkan cukup bulan:


(Corrected or adjusted age: The premature baby's chronological age minus the number of weeks or months he was born early - Usia sebenar bayi tolak minggu atau bulan awal mereka dilahirkan)