• Leong Mei Hong

Autisme dan Keregangan Otot Rendah (Low Muscle Tone)

Tahukah anda kira-kira *30% kanak-kanak dengan autisme mempunyai keregangan otot rendah dan perkara ini akan mempengaruhi perkembangan motor kasar dan motor halus.

*Rujukan dari www.autism-society.org


Otot

Mungkin anda pernah dengar perkataan “low muscle tone” apabila doktor atau terapis menjelaskan kondisi anak anda tetapi tahukah anda apakah itu low muscle tone atau keregangan otot rendah?


Bagaimana keregangan otot rendah boleh mempengaruhi perkembangan kanak-kanak dengan autisme?


Dalam blog ini saya akan menjelaskan dengan lebih teliti mengenai keregangan otot dan kesan keregangan otot rendah pada kanak-kanak dengan autisme.


Definisi Keregangan Otot


Sebelum saya menjelaskan apa itu keregangan otot rendah, anda harus faham apa itu keregangan otot terlebih dahulu.


Keregangan otot merupakan ketegangan yang ada pada otot dalam keadaan rehat (tiada pergerakan). Otot akan sentiasa mempunyai sedikit tahap ketegangan dalam keadaan rehat untuk membolehkan otot menstabilkan sendi, mengekal dan mengawal posisi badan dan melawan daya graviti secara berterusan.


Tekan sini untuk bacaan lanjut mengenai keregangan otot


Keregangan Otot Rendah


Keregangan otot rendah juga dikenali sebagai hipotonia, i.e. otot akan kelihatan lemah dan lembik.


Contoh yang paling mudah untuk anda memahami perbezaan keregangan otot rendah dengan keregangan otot normal ialah dengan menggunakan gelang getah:


Gelang getah A= Keregangan otot normal

Gelang getah B= Keregangan otot rendah


Gelang getah A merupakan gelang baru dan mempunyai daya/ ketahanan elastik yang baik. Gelang getah B pula merupakan gelang yang longgar dan tidak mempunyai daya/ ketahanan elastik yang baik.