• Leong Mei Hong

Cara Terbaik untuk Membantu Anak yang Jalan Berjengket

Updated: Aug 8, 2020


Jalan Berjenget

Berjalan atas jari kaki atau lebih dikenali sebagai jalan berjengket adalah biasa untuk kanak-kanak yang mula belajar berjalan.


Biasanya, jalan berjengket ini akan hilang dalam tempoh masa 3 hingga 6 bulan.

Sampai umur 3 tahun, kanak-kanak akan berhenti jalan berjengket. Kanak-kanak yang masih jalan berjengket mungkin kerana jalan berjengket sudah menjadi satu kebiasaan untuk mereka. Mereka akan kerap berdiri dan berjalan dengan kaki berjengket tetapi apabila berlari mereka tidak akan berjengket.


Di blog ini, kami akan fokus tentang:

1. Sebab Anak Jalan Berjengket

  • Masalah Fizikal

  • Masalah Sensori

2. Senarai Rawatan atau Aktiviti yang Boleh Membantu Anak Anda Yang Jalan Berjengket

3. Bila Perlu Berjumpa Doktor1. Sebab Anak Jalan Berjengket

Ada dua sebab utama anak anda jalan berjengket

a. Masalah Fizikal

b. Masalah Sensori


a. Masalah Fizikal

Kanak-kanak yang jalan berjengket disebabkan masalah fizikal mungkin berlaku semasa di dalam kandungan atau mendapat kondisi genetik yang menyebabkan mereka jalan berjengket.


  • Tendon Achilles yang Pendek

Tendon ini terletak di bahagian bawah betis kaki berdekatan dengan tumit kaki. Kalau tendon ini terlalu pendek, tumit kaki tidak boleh mencapai tanah dan menyebabkan kanak-kanak jalan di atas jari kaki (jalan berjengket)

  • Palsi Serebrum (Cerebral Palsy)

Palsi serebrum merupakan satu kondisi di mana kebolehan untuk mengawal pergerakkan otot terjejas akibat kecederaan otak yang terjadi semasa di dalam kandungan, semasa lahir atau selepas kelahiran. Kanak-kanak yang mempunyai palsy serebrum akan jalan berjenget kerana otot mereka lemah dan tegang serta koordinasi yang tidak baik.

  • Distrofi otot (Muscular Dystrophy)

Kadang-kala jalan berjengket boleh berlaku dalam penyakit genetik ini kerana kondisi ini akan menyebabkan otot menjadi semakin lemah hingga ke