top of page

Cara Terbaik untuk Membantu Anak yang Jalan Berjengket


Jalan Berjenget

Berjalan atas jari kaki atau lebih dikenali sebagai jalan berjengket adalah biasa untuk kanak-kanak yang mula belajar berjalan.


Biasanya, jalan berjengket ini akan hilang dalam tempoh masa 3 hingga 6 bulan.

Sampai umur 3 tahun, kanak-kanak akan berhenti jalan berjengket. Kanak-kanak yang masih jalan berjengket mungkin kerana jalan berjengket sudah menjadi satu kebiasaan untuk mereka. Mereka akan kerap berdiri dan berjalan dengan kaki berjengket tetapi apabila berlari mereka tidak akan berjengket.


Di blog ini, kami akan fokus tentang:

1. Sebab Anak Jalan Berjengket

 • Masalah Fizikal

 • Masalah Sensori

2. Senarai Rawatan atau Aktiviti yang Boleh Membantu Anak Anda Yang Jalan Berjengket

3. Bila Perlu Berjumpa Doktor


 

1. Sebab Anak Jalan Berjengket

Ada dua sebab utama anak anda jalan berjengket

a. Masalah Fizikal

b. Masalah Sensori


a. Masalah Fizikal

Kanak-kanak yang jalan berjengket disebabkan masalah fizikal mungkin berlaku semasa di dalam kandungan atau mendapat kondisi genetik yang menyebabkan mereka jalan berjengket.


 • Tendon Achilles yang Pendek

Tendon ini terletak di bahagian bawah betis kaki berdekatan dengan tumit kaki. Kalau tendon ini terlalu pendek, tumit kaki tidak boleh mencapai tanah dan menyebabkan kanak-kanak jalan di atas jari kaki (jalan berjengket)

 • Palsi Serebrum (Cerebral Palsy)

Palsi serebrum merupakan satu kondisi di mana kebolehan untuk mengawal pergerakkan otot terjejas akibat kecederaan otak yang terjadi semasa di dalam kandungan, semasa lahir atau selepas kelahiran. Kanak-kanak yang mempunyai palsy serebrum akan jalan berjenget kerana otot mereka lemah dan tegang serta koordinasi yang tidak baik.

 • Distrofi otot (Muscular Dystrophy)

Kadang-kala jalan berjengket boleh berlaku dalam penyakit genetik ini kerana kondisi ini akan menyebabkan otot menjadi semakin lemah hingga kehilangan kekuatan dan tidak dapat berfungsi dengan baik. Diagnosis untuk kondisi ini biasanya akan diberi sekiranya anak anda bermula dengan berjalan normal sebelum jalan berjengket.


b. Masalah Sensori

Kanak-kanak yang jalan berjengket disebabkan masalah sensori bermaksud kondisi fizikal badan mereka normal tetapi disebabkan masalah sensori tidak diproses dengan betul, ini menyebabkan mereka jalan berjengket.

Kondisi ini kita biasa nampak pada kanak-kanak Autism

 • Masalah Sistem Vestibular

Sistem vestibular merujuk kepada rasa pergerakkan dan keseimbangan. Sistem ini terletak di dalam telinga. Jika kita gerakkan kepala, cecair di dalam telinga akan bergerak juga dan memberi maklumat tentang di mana kepala dan badan kita berada.


Jika maklumat dalam sistem ini tidak tepat, otak mungkin tidak perasan bahawa kaki tidak berjalan dengan betul (jalan berjengket)


 • Masalah Deria Sentuhan

Deria sentuhan merupakan semua sentuhan yang anda dapat rasa di kulit anda, ini termasuk sentuhan ringan (light touch), sentuhan tekanan ( touch pressure) dan sentuhan diskriminatif (discriminative touch). Kulit kita juga akan memberi tindak balas kepada tekanan, sakit, suhu dan getaran.


Sekiranya anak anda mempunyai tindak balas yang melampau terhadap deria sentuhan, mereka mungkin tidak suka meletakkan tumit kaki mereka di atas lantai untuk mengelakkan tekstur atau perasaan tidak selesa ketika meletakkan kaki di atas lantai. Biasanya mereka tidak suka memakai stoking, kasut atau berkaki ayam.


 

Senarai Rawatan atau Aktiviti yang Boleh Membantu Anak Anda Yang Jalan Berjengket


a. Rawatan untuk masalah fizikal


1. Fisioterapi

Untuk mengurangan tegangan dekat betis dan tendon Achilles, ahli fisioterapi akan menggunakan terapi sejuk dan senaman regangan. Untuk terapi sejuk, ahli fisioterapi biasanya akan meletakkan pek sejuk di atas betis dan tendon Achilles.


Seterusnya, senaman regangan akan diberi. Selepas itu, ahli fisioterapi akan memberi senaman untuk menguatkan otot di kaki. Rawatan fisioterapi akan lebih berkesan sekiranya ibu bapa meneruskan latihan atau senaman dengan anak di rumah.


2. Splint kaki

Ankle-foot orthosis (AFO) biasa akan diberi kepada kanak-kanak yang jalan berjengket untuk menggalakkan kaki rata semasa berjalan. AFO dibuat khas mengikut saiz dan kondisi kaki.


AFO yang digunakan pada siang hari akan membantu dalam meregangkan otot dan menggalakkan kaki berada di posisi yang rata (bukan berjengket). Jika AFO dipakai pada waktu tidur, AFO boleh meregangkan otot yang tegang sementara anak masih tidur.


3. Pembedahan

Sekiranya rawatan fisioterapi dan splint tidak berkesan, doktor mungkin akan memberi cadangan pembedahan untuk memanjangkan otot atau tendon di bahagian betis kaki untuk membantu kanak-kanak untuk berjalan dengan normal.


Pembedahan untuk memanjangkan tendon Achilles yang ketat membolehkan pergerakkan yang lebih banyak di pergelangan kaki. Dengan ini, kaki dapat berfungsi dengan lebih baik, tapak kaki boleh diletakkan dengan rata di atas lantai.


*Selepas pembedahan, rawatan intensif fisioterapi perlulah dilakukan untuk membantu anak berjalan dengan biasa.

b. Rawatan untuk masalah sensori


1. Aktiviti untuk menguatkan sistem vestibular

 • Berenang ( bergerak dalam air, menendang air)

 • Melompat ( lompat bintang, trampoline, permainan tingting, lompat tali)

 • Pergi ke taman permainan ( gelongsor, buaian, jongkang-jongkit, memanjat monkey bar)

 • Berayun ( depan belakang, kiri kanan, berpusing)

 • Gantung terbalik atas bola atau sofa

 • Berjalan di atas permukaan yang tidak rata ( pasir, rumput)

 • Menari

 • Mengayuh basikal

2. Aktiviti yang boleh membantu dalam deria sentuhan

Pertama, mula dengan aktiviti tekstur kering. Lepas mereka sudah biasa, anda boleh sambung dengan aktiviti tekstur yang tidak kering tetapi tidak lekit dekat tangan. Akhir sekali, anda boleh cuba dengan aktiviti yang tekstur basah dan melekit. Bukan itu sahaja, Terapi memberus juga boleh membantu kanak-kanak yang ada masalah sensori deria sentuhan.

 • Aktiviti Tekstur Kering (beras, kacang kering, manic beasr, rumput, daun kering, tekstur kain yang berlainan, batu kecil, pasir)

 • Aktiviti Tekstur Tidak Kering ( playdough, tanah liat, mi yang sudah dimasak, kristal, air beads, theraputty)

 • Aktiviti Tekstur Basah (yogurt, lumpur, krim pencukur)


Aktiviti yang boleh membantu dalam deria sentuhan

Wilbarger Protokol (Memberus) untuk Sensori Integrasi Protokol ini biasa dikenali sebagai terapi memberus atau 'brushing therapy'. Brushing therapy boleh membantu kanak-kanak yang ada masalah sensori deria sentuhan dan proprioseptif.

Brushing therapy juga boleh membantu dalam menstabilkan tindak balas terhadap sentuhan, memberi kesedaran terhadap tubuh badan serta sendi di badan dan memberi input sentuhan kepada tubuh badan. Teknik Terdapat 3 bahagian dalam Brushing Therapy: 1. Memberus (Brushing) 2. Tekanan Sendi (Joint Compression) 3. Teknik Sentuhan Oral (Oral Tactile Technique)


Wilbarger Protokol (Memberus) untuk Sensori Integrasi
 

Bila Perlu Berjumpa Doktor

 • Sekiranya anak anda masih jalan berjengket selepas umur 3

 • Pencapaian perkembangan lambat

 • Cara pergerakan anak dari berjalan normal ke jalan berjengket

 • Disyaki Autism

 • Mempunyai sejarah keluarga yang mempunyai penyakit otot

 • Anak mempunyai otot yang tegang, tendon Achilles yang tegang atau koordinasi ototyang kurang baik


Kesimpulannya, jika anak anda jalan berjenget disebabkan oleh masalah fizikal, anda bolehlah mendapat terapi daripada ahli Fisioterapi.

Manakala sekiranya anak anda jalan berjengket disebabkan oleh masalah sensori, anda bolehlah mendapat terapi daripada ahli Terapi Pemulihan Carakerja (OT)

留言


Back to top

bottom of page