• Leong Mei Hong

Cara Terbaik Fisioterapi Membantu Kanak-Kanak yang Mempunyai Kecederaan Otak Traumatik

Updated: Aug 14, 2020

Kecederaan otak adalah istilah umum yang digunakan untuk menggambarkan kerosakan pada otak yang mungkin disebabkan oleh beberapa faktor seperti keturunan, berlaku sejak lahir (kongenital), jangkitan atau kemalangan.


Kecederaan otak traumatik berpunca daripada trauma kepala yang menyebabkan kecederaan otak. Keadaan ini boleh mempengaruhi tugas harian seperti komunikasi, makan, kemahiran kognitif, pergerakan dan tingkah laku.


Kecederaan otak traumatik boleh berlaku pada kanak-kanak disebabkan oleh pukulan fizikal atau gegaran pada kepala atau secara tidak langsung dari otak bengkak, sawan, atau pendarahan otak.


Untuk bayi, kecederaan otak berlaku apabila kepala dipukul oleh sesuatu atau digoncang dengan ganas. Untuk kanak-kanak kecil, sebab biasa berlaku kecederaan otak ialah jatuh dan untuk kanak-kanak bersekolah, penyebab yang paling biasa ialah kemalangan basikal, pelanggaran kenderaan bermotor dan aktiviti sukan.


Kecederaan otak traumatik mempengaruhi bagaimana anak bertindak, bergerak, berfikir dan membesar. Tanda-tanda dan gejala-gejala kecederaan otak traumatik adalah berbeza bergantung pada bahagian otak mana yang terjejas.Apakah Kesan Kecederaan Otak Traumatik?


Kesan kecederaan otak pada kanak-kanak adalah berbeza mengikut jenis, saiz, keterukan dan bahagian otak yang terjejas. Ini boleh mempengaruhi kebolehan fizikal dan kognitif serta pertuturan, pendengaran, penglihatan, tingkah laku dan kemahiran belajar.


Antara kesan kecederaan otak traumatik:

  • Masalah fizikal termasuk masalah pergerakkan, keregangan otot tidak normal, keseimbangan yang lemah, masalah keletihan dan mobiliti

  • Masalah kognitif seperti ingatan, tumpuan dan kemahiran organisasi yang lemah

  • Masalah tingkah laku seperti kerap mengamuk, mudah marah, impulsif dan tingkah laku yang tidak sesuai

  • Masalah sensori seperti perubahan dalam penglihatan, pendengaran atau deria sentuhan.


Fisioterapi memberi fokus dalam masalah fizikal. Antara masalah fizikal yang akan ditangani oleh fisioterapi disebabkan kecederaan otak traumatik adalah:

  • Keregangan otot tidak normal: Keregangan otot tinggi ( hipertonia) atau keregangan otot rendah (hipotonia)

  • Kelemahan otot: Boleh berlaku pada satu atau kedua-dua bahagian badan

  • Masalah koordinasi: Ataxia, dyspraxia, dyskinesia, atau pengurangan kawalan motor