• Leong Mei Hong

Bagaimana Saya Tahu Jika Anak Saya Memerlukan Fisioterapi?

Updated: Jul 8


Pertama sekali, apakah yang anda tahu mengenai fisioterapi? Kebanyakan orang tidak tahu apakah peranan fisioterapi dalam membantu kanak-kanak dalam perkembangan mereka. Semua yang anda perlu tahu tentang fisioterapi dan bagaimana ia dapat membantu anak anda akan diterangkan di sini.


Isi Kandungan

1. Apa itu Fisioterapi?

2. Mengapakah anak anda perlu berjumpa fisioterapi?

3. Pencapaian Perkembangan Motor Kasar

4. Penanda Risiko Pencapaian Perkembangan Motor Kasar
Ahli fisioterapi merupakan seorang profesional kesihatan yang merawat pelbagai penyakit yang berkaitan dengan otot, sendi dan saraf. Fisioterapi di Malaysia juga dikenali sebagai jurupulih perubatan anggota atau anggota pemulihan perubatan. Ahli fisioterapi kanak-kanak merupakan ahli profesional yang khusus yang berkerja dengan semua kanak-kanak dari lahir hingga remaja.

#fisioterapi


Ahli fisioterapi boleh membantu dalam rehabilitasi, perkembangan dan pemulihan dari segi pergerakan, fleksibiliti, kekuatan dan ketahanan badan. Program terapi akan memberi fokus untuk meningkatkan kemahiran atau skil pembelajaran kanak-kanak.


Sesi terapi mengandungi:

  • Penilaian awal untuk mengenalpasti keperluan anak

  • Program terapi yang akan fokus dari segi pergerakan, kekuatan, flexibiliti badan dan senaman perengangan

  • Program latihan di rumah diberikan kepada ibu bapa atau ahli keluarga supaya mereka dapat meneruskan latihan atau senaman dengan anak di rumah.

Matlamat fisioterapi adalah untuk membantu kanak-kanak mengembalikan fungsi fizikal mereka ke tahap maksima. Fisioterapi boleh memberi peluang kepada kanak-kanak kurang upaya untuk berdikari melalui sesi terapi yang intensif.

Fisioterapi kerap dilakukan bersama dengan terapi lain seperti terapi cara kerja atau terapi pertuturan. Sebagai contoh, jika anak anda tengah belajar menulis dan duduk menyandar di atas meja, ia merupakan tanda kelemahan pada otot perut- fisioterapi boleh membantu untuk menguatkan otot perut manakala terapi cara kerja akan mengajar menulis.