top of page
IMG_20230612_214318_edited.jpg

Leong Mei Hong

Ahli Fisioterapi

Ijazah Sarjana Muda Fisioterapi (Kepujian)

Certified CLASI Ayres Sensory Integration Specialist

Certified Pediatric Instrument-Assisted Soft Tissue Mobilization (PIASTM) Practitioner

Leong Mei Hong adalah seorang ahli fisioterapi kanak-kanak yang berdedikasi dengan pengalaman lebih daripada 6 tahun dalam bidang ini. Beliau memiliki Ijazah Sarjana Muda Fisioterapi (Kepujian) dari Universiti Metropolitan Asia, Malaysia.

 

Sebagai pakar CLASI Ayres Sensory Integration yang bertauliah, Mei Hong mempunyai pemahaman mendalam mengenai pemprosesan sensori dan peranan pentingnya dalam perkembangan kanak-kanak. Kepakaran beliau dalam bidang ini membolehkannya untuk menyusun pelan rawatan bagi membantu keperluan sensori yang unik bagi setiap kanak-kanak dan meningkatkan kemahiran motor mereka secara keseluruhan.

 

Selain itu, Mei Hong juga memegang pengiktirafan sebagai pengamal Pediatric Instrument-Assisted Soft Tissue Mobilization (PIASTM) yang bertauliah. Kemahiran lanjutan ini membolehkannya menyediakan intervensi terapeutik terkini yang mempercepatkan proses penyembuhan dan pemulihan bagi kanak-kanak yang menghadapi cabaran muskuloskeletal.

 

Beliau suka bekerja dengan kanak-kanak dari semua peringkat umur dan kebolehan. Mei Hong mempunyai pengalaman bekerja dengan kanak-kanak dengan pelbagai keadaan termasuk gangguan spektrum autisme, palsi serebrum, kelewatan perkembangan global, sindrom Down, kelewatan motor dan kecederaan otak.

Apabila bekerja dengan individu dalam jagaannya, Mei Hong percaya tentang kepentingan untuk melakukan penilaian menyeluruh dan pelan terapi perlulah melibatkan ahli keluarga dan mereka juga mengambil bahagian dalam mencipta matlamat yang boleh dikuasai oleh anak-anak.

 

Mei Hong mengamalkan gaya hidup sihat dan aktif. Hobi semasanya termasuk berlari, senaman rintangan dan membaca buku.

Kembali ke atas

bottom of page